Descoperă care sunt principalele tipuri de țesături

Descoperă care sunt principalele tipuri de țesături

Atunci când vine vorba despre materiale, primul lucru care atrage este culoarea și imprimeul. Totuși, acestea sunt doar elemente ale materialului, iar tipul de țesătură este, de fapt, cel care contează. Tipul de țesătură determină modul în care materialul se va comporta în timpul coaserii la mașina de cusut, tipul de ac și ață pe care să îl folosești, tiparul de croitorie pe care îl poți folosi. Există numeroase tipuri de țesături, astfel că nu întotdeauna este ușor să decizi ce să cumperi. Tocmai din acest motiv, există și câteva criterii și specificații pe care este recomandat să le cunoști, deoarece te vor ajuta atunci când vrei să obții un anumit produs finit. În continuare, îți vom prezenta care sunt principalele tipuri de țesături.

Materiale naturale versus materiale sintetice

Înainte de a vorbi despre materialele propriu-zise, este esențial să cunoști diversele tipuri de țesături și modurile în care sunt obținute acestea. În general, textilele sunt clasificate în textile naturale și textile sintetice. Toate produsele textile au la bază o țesătură obținută din fire individuale, fire care se obțin din fibre. Proprietățile fibrelor și modul în care acestea sunt testate determină proprietățile țesăturii, adică modul în care țesătura respectivă se simte pe piele, cum reacționează la cusut, spălat, uzură și altele.

Fibra este un fir subțire, netors, de proveniență vegetală sau animală sau produs pe cale sintetică. Firul este un produs de formă lungă și subțire, care se obține prin toarcerea manuală sau mecanizată a fibrelor textile. Țesătura este un produs textil obținut la mașinile de țesut prin încrucișarea mai multor fire.

Există numeroase textile naturale, cum sunt: bumbacul, inul, cânepa, mătasea, lâna, flanela, denimul. Țesăturile naturale provin din fire de blană de animal, semințe, frunze, coconi sau tulpini. Acestea sunt moi, permit pielii să respire și în general nu cauzează alergii.

De asemenea, există diverse tipuri de textile sintetice, cum ar fi: elastan, nailon, poliester, poliamidă, spandex, acetat, vâscoză. Acestea sunt, în general, produse chimic. Deși sunt mai durabile și mai ieftine decât fibrele naturale, se simt mai neplăcut pe piele, favorizează transpirația pielii și pot provoca alergii în unele cazuri.

Tipuri de țesături și caracteristicile lor

Există diverse tipuri de țesături, fiecare având caracteristicile proprii. Pentru a alege cât mai bine tipul de țesătură de care ai nevoie, este esențial să cunoști diferențele dintre țesături și caracteristicile fiecărui tip în parte.

Bumbac

Bumbacul este cea mai des utilizată fibră din lume. Este o țesătură naturală foarte moale, astfel că este una dintre cele mai bune țesături pentru haine. Există aproximativ 100 de tipuri diferite de bumbac, iar dintre acestea menționăm: bumbac 100%, bumbac cu elastan, bumbac cu model, bumbac satinat. Bumbacul este o țesătură care îi permite pielii să respire și nu creează alergii. Este utilizat în special pentru îmbrăcăminte și haine de copii, întrucât se adaptează la temperatura exterioară. Cu cât firul de bumbac este mai lung, extras din floarea de bumbac, cu atât mai mare este calitatea țesăturii. Este o țesătură durabilă și foarte ușor de întreținut.

In

Inul este o țesătură rezistentă, chiar mai rezistentă decât bumbacul. Inul este foarte răcoros și absoarbe bine umezeala. Poate fi spălat și călcat la temperaturi mai ridicate, fără a se deteriora. Se șifonează ușor, nu poate fi vopsit în culori puternice. Nu cauzează alergii. Se utilizează în special în confecționarea hainelor de vară, dar și în confecționarea decorațiunilor interioare.

Cânepă și iută

Aceste două țesături au caracteristici similare cu cele ale inului. Sunt utilizate pentru confecționarea cămășilor, bluzelor, rochiilor și decorațiunilor interioare. Au o rezistență mare, lasă pielea să respire și nu păstrează căldura corpului în interiorul hainelor. În plus, hainele confecționate din cânepă blochează razele soarelui mult mai eficient. Cânepa este cea mai rezistentă și mai durabilă țesătură textilă.

Mătase

Este o țesătură frumoasă, cu aspect luxos, motiv pentru care este folosită în special pentru confecționarea rochiilor. Mătasea naturală provine din firul pe care fluturele de mătase îl produce în faza de cocon. Este o țesătură moale și rezistentă, cu luciu minunat. Este izolatoare împotriva frigului și a căldurii și poate prelua umiditatea până la cel mult 40% din greutatea sa, fără a da impresia de ud pe piele și fără a-și pierde calitățile izolatoare.

Mătasea nu se șifonează ușor. În plus, poate fi colorată în culori deosebite. Este ideală pentru confecționarea lenjeriilor de pat pentru persoane care suferă de alergii, deoarece are o structură și proprietăți care nu permit fixarea și dezvoltarea acarienilor. Este un material extrafin, motiv pentru care nu este un material ușor de cusut.

Lână

Există două tipuri de lână: lâna fină, moale, care este utilizată la confecționarea articolelor de îmbrăcăminte, și lâna grosieră, care se folosește la confecționarea păturilor și covoarelor. Lâna se utilizează în special pentru proprietățile sale termice. Există peste 40 de specii diferite de oi, care furnizează peste 200 de tipuri de lână. Cel mai faimos tip de lână este lâna Merino, care este foarte fină. Mai există specii înrudite, care produc o fibră asemănătoare, cum sunt Cașmir sau lâna Alpaca. Lâna este călduroasă, rezistentă la șifonare, confortabilă și ușor de vopsit.

Poliester

Poliesterul este o țesătură sintetică durabilă, rezistentă la șifonare și la pete, nu intră la apă și oferă o bună izolare termică. Se poate vopsi doar cu vopsele speciale. Nu este o țesătură biodegradabilă, nu permite circulația aerului și, din acest motiv, are un grad redus de confort. Este un material realizat din produse petroliere, motiv pentru care este inflamabil.

Elastan

Elastanul este cunoscut și sub denumirea de Lycra sau Spandex. Este o fibră sintetică recunoscută pentru capacitatea sa fantastică de a fi foarte elastică, mai rezistentă decât cauciucul natural. Este o țesătură foarte ușoară, moale, rezistentă și care nu se deformează în timp. Nu absoarbe deloc umezeala. Spandexul se utilizează în combinație cu alte fibre pentru confecționarea lenjeriei intime, a șosetelor și a îmbrăcămintei sportive, datorită proprietăților sale elastice, care asigură libertatea de mișcare.

Vâscoză

Este cunoscută și sub denumirea de reion sau mătase artificială. Este situată la granița dintre fibrele naturale și cele artificiale, întrucât are la bază celuloza regenerată, obținută din lemn, care este apoi tratată chimic pentru a fi dizolvată și resolidificată în fibre. Este asemănătoare cu bumbacul, dar poate avea caracteristici variate de culoare și un aspect mat sau strălucitor. Vâscoza se aseamănă cel mai mult cu mătasea, fără a avea, însă, aceleași proprietăți. Vâscoza nu menține căldura, este ușoară și are bune proprietăți de absorbție a umidității. Se șifonează ușor, poate intra la apă și se poate deforma dacă nu este tratată special.

Acestea sunt principalele tipuri de țesături. Atunci când alegi țesătura pentru diversele proiecte de croitorie, este important să ții cont de aceste informații, pentru a alege țesătura potrivită.

Sursa foto: Pixabay

All comments

Leave a Reply